Anzeige

Transport van dieren

Informatie over het reizen met dieren

Wilt u op reis me uw huisdier? Of het nu om een hond huisdier, hond, kat, vlucht, vliegen, kat, fret, vogel of konijn gaat – voor alle dieren zijn er richtlijnen. De bepalingen voor het transport van huisdieren zijn per airline verschillend. Daarom zou u zich op tijd moeten informeren of en hoe u uw huisdier mee op reis kunt nemen.

Elke luchtvaartmaatschappij heeft eigen regels

In principe mogen honden en katten met een gewicht tot 6 kg in een geschikte transportbox in de vliegtuigcabine worden meegenomen. Net als bij de handbagage hanteren alle luchtvaartmaatschappijen ook qua afmetingen en gewicht van transportboxen hun eigen richtlijnen. Bepaalde dieren, zoals vogels of knaagdieren, mogen vaak niet in de cabine meereizen en moeten in het vrachtgedeelte van het vliegtuig worden getransporteerd. Als het dier in de vrachtruimte van het vliegtuig meereist, is hiervoor een stabiele houten of kunststof box met drinkfles en absorberende materiaal nodig. De box moet het dier zoveel ruimte bieden, dat het in een natuurlijke houding erin kan staan, zitten, liggen en draaien.

Als u een dier mee op vliegreis wilt nemen, is het belangrijk dat u tijdig informatie opvraagt bij uw luchtvaartmaatschappij. Op de websites van de airlines vindt u doorgaans alle benodigde informatie.

Voor alle diertransporten geldt:

meld het transport van uw huisdier op tijd aan bij de luchtvaartmaatschappij.

Honden en katten die binnen de EU reizen, moeten minstens 4 maanden oud zijn. Dieren die vanuit niet vermelde landen de EU inreizen, moeten minstens 7 maanden oud zijn.

Zieke dieren, gewonde dieren of dieren die tijdens het transport kunnen bevallen, maar ook dieren die minder dan 48 uur geleden zijn bevallen, zijn van transport uitgesloten.

Dieren met een gewicht tot 5 of 6 kg (afhankelijk van de airline) kunnen in een geschikte box in de cabine worden meegenomen. Dieren die dit gewicht overschrijden, moeten in de vrachtruimte worden getransporteerd.

Ook dieren hebben reisdocumenten nodig

Om te zorgen dat uw reis vlekkeloos verloopt, moet overeenkomstig een EU-richtlijn voor elk dier een uniform huisdierpaspoort worden meengenomen. Een dergelijk document kan door elke erkende en gemachtigde dierenarts worden afgegeven. Het huisdierenpaspoort bevat informatie over de gezondheidstoestand van het dier en een bewijs dat het dier tegen hondsdolheid is ingeënt.
Meer informatie over het huisdierenpaspoort en een checklist voor het reizen met honden en katten vindt u bij het Duitse ministerie voor voeding, landbouw en consumentenbescherming (Bundesministerium für Ernährung, Landwirtschaft und Verbraucherschutz) via www.bmelv.de.

Hier vindt u andere bepalingen van de luchtvaartmaatschappijen:

Condor
Germania
Eurowings
Lufthansa
SunExpress & SunExpress Deutschland
TUIfly
Tunis Air
Turkish Airlines

Als uw airline hier niet vermeld staat, verzoeken wij u te kijken in onze lijst met alle luchtvaartmaatschappijen.